Copacul

This entry was posted by on Sunday, 21 June, 2009 at

Mulţi m-au întrebat de ce am schimbat tema blogului şi de ce am pus-o pe aceasta cu copacul…
În primul rând, am schimbat tema, pentru că vroiam un player mai mare de la RadioLynx, iar pe vechea temă nu se putea pune, în al doilea rând vechea temă începuse să mă sufoce, era ca un spaţiu închis, iar eu sunt uşor claustrofobă… nu-mi plac spaţiile înguste şi închise, iar tema aceea era un “spaţiu strâmt şi închis , fără viaţă”.
Am căutat, mult, o temă care să mă reprezinte şi care să fie aerisită…să simt “adierea vântului”… După lungi căutări, zile de căutări, asta mi s-a părut cea mai potrivită.
Cei care mă cunosc şi mi-au vizitat blogul mi-au spus că le place mai mult tema asta. Cineva mă intreba, zilele trecute, ce semnifică copacul acela?… De atunci m-am tot gândit ce semnifică copacul în general… mi-am adus aminte că am învăţat  la psihologie de “testul arborelui”, care se aplică mai ales copiilor… Este un test care se face copiilor în clasa I, încă din prima zi de şcoală, când învăţătoarea îi pune pe copii să deseneze un pom, un om, o casă şi un soare, iar în funcţie de desen, învăţătoare le descoperă personalitatea, relaţia cu parinţii, temperamentul, imaginaţia… Prin cunoaşterea acestora învatatoarei îi este uşor să lucreze individualizat.
Fiecare obiect reprezintă ceva din personalitatea copilului, prin locurile unde sunt plasate şi mai ales felul în care sunt desenate, mărimea lor şi culorile.
Dar să ne întoarcem la temă.
Dacă ar fi fost să desenez această temă, aş fi desenat copacul exact aşa cum este, în acelaşi loc şi în acelaşi fel (mă refer la coroană, ramificaţii, rădăcini). Aşa că, avănd “testul arborelui” deja învăţat, am încercat să descifrez ce ascunde arborele din tema mea.
Arborele, din punct de vedere psihologic reprezintă peronalitatea celui care l-a desenat, deci încerc să aflu ce fel de persoană era cel/cea care l-a desenat.
Pentru că arborele este aşezat în partea dreaptă a paginii înseamnă că această persoană are proiecţii legate de viitor, activism, extroversie, relaţia cu autoritatea paternală (optimism);  fiind în partea de jos a paginii reprezintă inconştientul, relaţia cu originea, cu pământul (fiecare copac este înrădăcinat în pământ), deci acolo este zona pulsiunilor, zona nostalgiei pământului.
Mergând mai departe, în colţul din dreapta jos, este pământul, ceea ce înseamnă: reprezentări legate de materie, de cădere, de infern…Analizând mărimea, observăm că este un copac mare, ceea ce reprezintă un entuziasm compensatoriu (compensează un anumit deficit)… Este un copac simetric, nu perfect simetric, dar nici asimetric… iar asta înseamnă că la aceasta persoană predomină logicul, raţionalul, controlul.
Este un copac bine conturat, asta arată perspectiva, iar în jurul lui este iarbă, ceea ce înseamnă nevoie de suport, iar după calitatea liniilor, să zicem că sunt linii îngrijite, înseamnă că persoana are un autocontrol ridicat.
În concluzie, ca să nu mai lungesc vorba şi să devin plictisitoare (oricum am fost până acum), copacul din tema mea, analizat din punct de vedere al psihologului arată cam aşa: arbore mare, frunziş des, marginile frunzişului sunt fine, adeseori rotunjite, cu deschideri, iarbă în jurul copacului (nevoia de schimbare şi de contact)… toate acestea arată o persoană extravertită.

tutorial29
Copacul este recunoscut universal ca un simbol al vieţii. Conţine forţa vie, energia, deoarece leagă pământul de cer, stablieşte legătura dintre om şi Dumnezeu şi este venerat în toate culturile pentru această calitate.
Copacul stabileşte şi legătura dintre generaţii(arborele genealogic).

5 Responses to “Copacul”

  1. Doina

    Mi-a placut,fiecare din noi suntem ca un copac…unii avem de toate:si frunze si flori…si radacini adanc infipte intr-un loc anume…Altii sunt ca un copac uscat sau doar cu frunze ce nu infloresc niciodata sau ale caror flori nu rodesc niciodata…Copacul din noi e ca o oglinda a personalitatii noastre.

  2. sincer eu mereu am vazut copacii cu o coroana verde, mare… pt mine copacii inseamna viata… eram foarte trista atunci cand trebuia sa desenez un peisaj de iarna… pt ca trebuia sa fac copacii goi… adica doar cu ramuri… si ca sa compesez aceasta parte a desenului faceam fumul de la case foarte dens… imi aduc aminte ca eram prin clasa a 2a sau a 3 a si a trebuit sa mai fac un astfel de peisaj… fiind plictisita sa desenez acel copac mereu gol… l-am facut verde cu coroana foarte bogata si i-am mai pus si fructe in el… si totul in jur era alb… invatatoarea nu mi-a apreciat desenul… si am luat un 4 :(( si m-a pus sa refac peisajul… de atunci am zis ca o sa fac numai peisaje de vara si primavara pentru ca doar ele imi dau impresia de viata….
    o sa fac intr-o zi un desen… cu tot ce trebuie sa imi spui si despre mine cum sunt :D

  3. Undoubtfully nice blog u have here. I’d like to read a bit more concerning this theme. Thanks for giving this material.

  4. cum ma pot abona la blogul tau ?

  5. Mi-a facut placere sa citesc articolul. Am dat bookmark :D


Leave a Reply