de toamna… conserve

This entry was posted by on Wednesday, 17 October, 2012 at

A venit toamna… doar in calendar, ca afara e tot vara… pentru ca e tot vara, orele de educatie fizica le fac in curtea scolii, dupa ora 10:00, ca atunci se incalzeste… scoala este in cartier, intre blocuri mai mult sau mai putin comuniste, chestia este ca toate bucatariile apartamentelor din bloc sunt pe partea cu curtea scolii, exact acolo unde imi desfasor activitatea… si cum dimineata nu apuc sa mananc, pentru ca timpul e scurt de la trezire, dus, baut cafea, imbracat si plecat la munca, ma apuca foamea si pofta taman in orele de educatie fizica… n-am numarat cate bucatarii sunt in dreptul terenului pe care imi desfasor activitatea, dar sunt suficiente ca sa ma faca sa balesc de pofta, de la mirosurile care ies, parca facadu-mi in ciuda, pe ferestrele sau burlanele hotelor din bucatarii… cum am ore de la 8:00 la 14:00, cred ca ma voi imbolnavii de pofta… ce sa va spun?… va inchipuiti: chiftele, ciorbe, omlete, fripturi… intr-una din zile, cineva facea muraturi… castraveciori, gogosari… asa mi-am adus aminte de o reteta de gogosari umpluti cu vinete prajite si usturoi, pe care o facea soacra-mea, cu ani in urma… am zis in fiecare an ca o sa fac si eu, dar niciodata nu m-am hazaradat s-o fac, din diverse motive… in ziua aceea mi s-a facut pofta cumplita de gogosari din aia, asa ca m-am hotarat sa-mi incerc norocul, pentru ca am crezut ca-mi plesneste sutienul de pofta… urmatoarea zi mi-a adus soacra-mea tot ce-mi trebuia, din gradina de la tara, si m-am apucat de treaba… am facut doua borcate de vreo 3 kg… mi-au iesit foarte buni, desi era pentru prima data cand am facut…

 

… aproape ca s-au terminat cele doua borcane, asa ca m-am hotarat sa mai fac o tura, dar de data asta in borcane de 800 gr, ca sa fie mai multe sa le duc in balcon, sa nu le mai vad in fata ochilor, ca sa nu mai fiu tentata sa mananc… apoi m-am gandit sa fac afacere, sa vand produsul (asta gandeam in timp ce prajeam vinetele, ca sa-mi ocup mintea cu ceva), dar nu stiam ce pret sa pun… m-am gandit, chiar, sa ma extind ( daca merge afacerea) si sa incep si export, in Anglia, ca, m-am gandit eu, langa  ”fish and chips” al lor, ar merge si niste “peppers stuffed with roasted eggplant and garlic” ( nu stiu cum se spune gogosar, dar sper sa fi scris bine restul ;) )… dar mai bine ar fi sa ma mut in Anglia si sa produc acolo… sa-mi fac o fac o fabricuta de conserve, e?… vise taica, vise…

15 Responses to “de toamna… conserve”

  1. Mélanie

    Arata splendid, bine-îndesati, de i-ai hali pe loc… :-) gogosar=tomato pepper… ;-)

    Maman(RIP) îi umplea cu conopida, verzisoare de Bruxelles, hrean si usturoi… E prima-data ca vad cu vinete, tré sa fie deliciosi, sa-i mâncati cu pofta, iar daca-ti plezneste sutienu’, s-o gasi cineva sa ti-l “aranjeze”! ;-) =))

  2. Melanie, sunt foarte buni!… suna interesant cei umpluti cu verzisoare de Bruxelles ;)

  3. Mélanie

    Te cred de-mi ploua-n ceru’ gurii! :-) Muraturile si varza acrita “made in Romania” n-au egal sau pereche, serios! Ultima-data am mâncat la Pitesti, acum un an, la prietenii mei, am adus si-aci, da’ s-au terminat repede… :-)
    - – -
    daca verzisoarele sunt prea mari, le poti taia-n doua sau în 4…(asa proceda maman). Oricum se pot baga la murat toate legumele, în Japonia m-am delectat de fiecare-data cu napi albi murati=daikon, aia lungi si albi… :-)

  4. Melanie, cele mai bune muraturi le-am mancat la Agapia, la o pensiune… fructe murate: mere, pere, gutui, struguri, pepenasi, prune… ne-am batut pe prune murate :))

  5. Mélanie

    Ador amestecu’ dulce+sarat din totdeauna… :-) prefer însa fructele “murate” în lichior! :-) =))

  6. Am pus si io toate cele:gogosari,castraveti,ardei,gogonele,varza..Am facut si zacusca..O zi faina! :))

  7. de la gogosarii astia, am tot pus si eu: gogonele, gutui si mere, varza rosie, castraveti… am facut salata de gogosari… zacusca si dulceturi a facut soacra-mea ;)

  8. Mi-ai adus aminte de dulceata de gutui..Ce buna-i! Si cea de caise , visine,capsuni..

  9. daaaaa, dulceata de gutui… poate o sa povestesc, candva, cum am fost pusa in situatia sa invat sa fac dulceata de gutui :)

  10. -X-

    Datorita acestei postari adaug o reteta noua in arhiva mea cu retete de vinete.

    Arata foarte imbietor borcanele alea. Pacat ca nu-mi pot baga degetele in ele sa-ti fur un gogosar :)

  11. -X- te asigur ca sunt foarte gustosi!… daca esti pe-aproape, iti fac cadou un borcan… daca nu esti, iti dau reteta, sa incerci si tu :)

    Gogosari umpluti cu vinete:

    -50 buc.gogosari rosii de marime potrivita
    -3 kg.vinete (se taie felii si se prajesc in ulei)
    -50 buc. catei de usturoi
    -2 l otet
    -250 gr. zahar
    -1/2 l ulei
    Se fierbe otetul cu zaharul si cu sarea dupa gust (2-3 linguri).Se oparesc gogosarii in otetul clocotit,se lasa sa se scurga si se umplu cu cate un catel de usturoi si vinete prajite.Se aseaza gogosarul cu gura in sus si se toarna peste el otetul si uleiul ramas.

  12. Sarbatori fericite si La Multi Ani! :))

  13. Multumesc pentru urari, Carmen! LMA, cu sanatate! Sa ai parte de-un an senin, optimist, pozitiv si de momente esentiale… :-)

  14. Adriana

    A venit vremea unor noi pregatiri. Poate ca este putin cam devreme dar mai bine asa. Eu deja am inceput cu dulceata de capsuni si cu cea de trandafiri. Sa ai spor si o vara frumoasa.

  15. Mai am si acum conserve din toamna.


Leave a Reply