Archive for July 5th, 2011

majorat

Posted by on Tuesday, 5 July, 2011

prima serie de copii(3-5 ani)- 5 iulie 1993

De azi sunt majora in meseria mea:)… M-am gandit toata ziua, nu stiu de ce, la inceputul carierei mele. Am ajuns acasa si am cautat printre amintiri, un teanc de poze… am gasit cateva care autentifica inceputurile mele in meseria de antrenor. Terminasem anul II de facultate, cand mi-am luat carnetul de instructor de inot (pe cel de antrenor l-am obtinut la terminarea facultatii, iar prin 2004, am obtinut si calificarea profesionala, categoria a II a). Era prin 1993, iulie, cand am decis ca este momentul sa incep sa-mi fac mana de lucru si sa si castig ceva bani, asa ca m-am inscris la Strandul Tineretului, ca instructor de inot, cu carnet proaspat luat, dupa un curs si un examnet practic si oral. Fiind ultima venita, mi s-au repartizat cei mai mici copii… doua grupe a cate 15 de bucati, cu varste cuprinse intre 3-5 ani, pe care nimeni nu dorea sa-i i-a sub aripa. M-am conformat, desi era prima data cand cand lucram cu copii (examenul practic l-am dat pe colegi). Nu va spun ca ma topeam de dragul lor, dar mi-era si frica sa lucrez cu atatia copii, mai ales in apa, dar toate au un inceput, asa ca am strans din dinti si am acceptat. Am apelat la niste strategii de lucru, am tras cu ochiul pe la colegii in varsta si cu experienta (deh, meseria se fura nu se invata) si am reusit sa ma descurc cu liota de copilasi, pe care mi i-am urcat in cap cu bunatatea mea, de deabia asteptam sa scap de ei si sa cer si eu copii mai marisori… Am inteles de ce ii refuzau colegii mei, pentru ca trebuie sa ii suporti cand plang, sa le distragi atentia de la parinti, sa stergi muci si lacrimi si sa ai un car de rabdare. Eu eram persoana potrivita. In acea vara am lucrat numai cu copii de 3-5 ani… o singura grupa am avut cu copii mai marisori, 9-11 ani. Anii care au urmat am continuat tot cu copii mici, am colaborat cu gradinitele private: Happy Kids(cea mai lunga colaborare), Lauder, Lorelei si Rainbow Kids (cu cea din urma avand si o colaborare pentru revista “Draga mea”, in iulie 2004).

De azi sunt majora in meseria mea. Am crescut generatii de copii, iar in ultimii ani, in care am mai muncit si in Bucuresti, am avut ocazia sa lucrez si cu copii fostilor mei elevi (fireste cei care au fost mai marisori)… Am avut si cativa copii de persoane cunoscute, azi fiind si ei adulti : baietii lui Mihai Pocorschi, Dana Rogoz (Abramburica), cateva mici vedete (la vremea aia), pe care le-am vazut pe la TVR1, baiatul cel mare al Danei Bartzer si Dan Craimerman, Boris… si au mai fost cativa de care nu-mi amintesc acum (fata domnului Moculescu a fost doar o zi, cat i-am tinut locul unui coleg care lucra cu ea). Au trecut 18 ani in care am avut multe satisfatii… defapt satisfactii am de fiecare data cand, la finalul cursului de inot, copiii au invatat sa inoate… satisfactii am de fiecare data cand vad ca un copil si-a invins teama si se tine pe apa si nu-i mai e frica si ii face placere sa inoate.

Am 18 ani de munca si sunt mandra de mine ca las ceva in urma, din tot ce-am invat… mottoul meu fiind : “daca treci prin viata fara sa lasi ceva in urma, din tot ce-ai invatat, atunci degeaba ai trait”… Eu am lasat si continui sa las, deci traiesc cu un scop.:)

Shama Raed-3 ani