Archive for May 17th, 2011

talere – trap

Posted by on Tuesday, 17 May, 2011

Dintotdeauna am fost buna la tir… Tin minte ca in clasele V – VIII, an de an , veneau niste antrenori sa faca selectie pentru tir. Ne testau, in mare parte, viteza de reactie, reflexe… Imi aduc aminte de testul cu rigla lipita de perete cu un deget, apoi ii da drumu pe langa perete, iar cel testat trebuia sa opreasca rigla din cadere, cu un deget, sa n-o lasam sa cada… asa se testa viteza de reactie… Este unul din testele de care imi aduc aminte, deoarece era sa-mi rup degetul cand am oprit rigla pe perete. In urma testarilor, an de an, eram selectata pentru tir, dar mama nu ma lasa sa practic sportul asta, deoarece eram fata, in primul rand, si mai eram si „imprastiata si cascata si te impusti pe acolo”, asa imi zicea mama . Am practicat handbal si atletism, cat am fost in scoala generala, ca nu erau periculoase, iar de cazut, cadeam oricum ca eram cam impiedicata :)… In liceu participam la taberele P.T.A.P.(pregatirea tineretului pentru apararea patriei), activitatile alea in costume albastre si basca pe cap… si aveam si ore de tragere in poligon. Trageam cu arma de aer comprimat, din pozitia culcat… Imi placea sa trag cu arma si-mi doream sa practic tirul… prin clasa a XII a, mi-am propus sa ma apuc de tir, dupa ce implinesc 18 ani. Fratele meu, mai mic cu aproape 3 ani, se apucase de tir, proba de talere. Imi povestea despre antrenamente, cum se trage cu arma de vanatoare… deja imi doream sa practic talere, din doua motive: unu:  se practica in aer liber si doi:  se face din miscare … Asa ca, a doua zi dupa ce am implinit 18 ani( eram majora si raspundeam de faptele mele), m-am prezentat la poligon, impreuna cu fratele meu care mi-a facut intrarea si cunostinta cu antrenorul… Antrenorul m-a masurat din cap pana-n picioare si invers ( nu avea prea mult de masurat: 1.60 m/ 45 kg), apoi mi-a pus o arma de vanatoare in brate, care mi s-a parut foarte grea, dar n-am zis nimic… m-a invatat cum se inchide si se „frange” arma, mi-a explicat unde si cum se baga cartusul, apoi pozitia corpului, pozitia picioarelor, fixarea patului pustii in umar si sprijinirea obrazului de patul pustii, pozitia bratelor si priza mainii stangi pe ulucul pustii, degetul aratator de la mana dreapta pe tragaci( am tras de cateva ori in gol, fara cartus, doar ca sa simt piedica), apoi privirea, cum sa vad inaltatorul prin catare… cam asta am facut la prima ora de talere. Peste doua zile, era ziua cea mare… mergeam in poligonul de talere sa trag de-a-devaratelea. Poligonul de talere era in „inima” padurii, departe de poligonul de aer comprimat… Am mers mult pe jos, cu arma pe umar (sa ma invat cu greutatea), prin padure. Poligonul m-a fascinat, de cum am ajuns acolo, desi era iarna… o cabanuta, in care locuia paznicul, un lac si multa liniste… Am iubit acel loc de cand l-am vazut si mi-au ramas cateva amintiri frumoase legate de acel loc, de lacul cu peste mult si mare si de cabana.

In fine, era prima data cand trageam cu arma de vanatoare… si cum credeam eu ca, a trage cu o arma de vanatoare este “floare la ureche”, tot asa m-am convins ca nu e chiar usor, daca nu respecti niste reguli… Dupa ce am tras primul cartus, in primul taler (mai mult in aer ca am vazut talerul doar cand a iesit din sant), am ramas socata, cand arma s-a descarcat si m-a izbit puternic in umarul drept si in obraz, reculul impingandu-ma un metru in spate… Antrenorul m-a intebat daca mai vreau sa fac talere sau renunt in momentul ala, ca nu consume „orzul pe gaste”… am zis ca vreau sa continui, ca nici macar nu m-a durut ( simteam ca mi-am rupt clavicula si mi-am dislocat maxilarul, dar nu trebuia sa stie asta)… Si uite asa am ramas la talere, singura fata, din oras, care facea talere, singura fata care facea echipa cu baietii, la concursurile nationale(se tragea individual si in echipe de 3)… faceam echipa buna cu inca doi baieti, echipa cu care am iesit Campioana Nationala, la un an dupa ce m-am apucat de talere… Primul concurs, Campionatul National, l-am avut la doar 5 luni de cand m-am apucat de talere (inca nu trasesem niciodata talerul dreapta, nu facusem nici un antrenament, dar m-au luat la concurs, fara vreo pretentie de a castiga ceva, doar sa vad despre ce e vorba)… am iesit pe locul 3 la acel concurs, individual si locul I cu echipa :)… In fine, as avea de povestit cat pentru o carte de 100 pagini, cel putin, dar o sa ma opresc aici, sa nu-mi mai primesc „critici” ca ma laud, de la criticul meu fidel( se stie el :))… si pentru ca nu asta era scopul acestei postari, ci altul… dar m-am luat cu amintirile

Am promis unor persoane ca o sa povestesc, intr-un post, despre TALERE… O sa incerc sa descriu pe intelesul tuturor, astfel incat sa-si poata reprezenta fiecare aceasta proba… Sper sa-mi mai amintesc detaliile corecte, iar daca gresesc pe undeva, accept imbunatatiri si corecturi( au trecut 20 ani de cand n-am mai practicat).

Am spus ca se practica cu arma de vanatoare, iar talerele sunt niste castronele de ceramica, colorate, care zboara, sunt lansate cu niste lansatoare… iar ca echipament: vesta cu buzunare mari pentru cartuse.

Aceasta ramura a tirului, talere, are doua probe: skeet si trap… skeet- talere lansate din doua turnuri, unu mai mic, altu mai mare, dispuse unu in stanga si altu in dreapta (o data se lansa talerul din turnul stang, o data din turnul drept sau la duel din ambele parti in acelasi timp), talerele se lanseaza la semnalul sonor, adica la comanda data de tragator… Acum despre proba de trap- talere lansate din sant… Aici e putin mai mult de vorbit. Poligonul de talere-trap, este prevazut cu 5 posturi, carora le corespund cate 3 lansatoare de talere, lansatoare care se afla in santul situat la 10 m in fata posturilor ( scriu aici din aduceri aminte, am facut talere-trap intre anii ‘88-’91, asa ca imi cer scuze daca gresesc), am spus ca fiecarui post ii corespund 3 lansatoare de talere: stanga, dreapta, drept… fiecare post mai este prevazut cu un microfon, talere sunt lansate la comanda tragatorului. Intr-un concurs de talere exista niste scheme de lansare a talerelor. Talerele zboara cu 140 km/h si au diferite unghiuri de inclinatie… In momentul in care tragatorul da comanda ( de obicei tragatorii folosesc vocale pentru comanda), talerul iese din sant si isi urmeaza traiectoria conform schemei alese de oficialii concursului, tragatorul nestiind in ce parte si ce unghi are talerul lansat… Tragatorul trebuie sa declanseze focul la 10-15 cm in fata talerului, astfel incat talerul sa intre in foc. Dupa ce a tras, tragatorul se muta pe postul urmator( in dreapta lui) si isi asteapta randul, cu arma franta. Intr-o mansa de concurs se lanseaza 25 talere pentru fiecare concurent, iar totalul talerelor lansate pentru fiecare concurent este de 200 talere/ concurs… Armele sunt de calibru 12, cu alice de 2 mm pentru proba de skeet si alice de 2.5mm pentru trap… Asta este varianta scurta si sper ca ati inteles. In concluzie, este cel mai spectaculos sport, dar si cel mai solicitant psihic si fizic. Merita incercat!