Archive for April, 2010

22 aprilie- Ziua Pamantului

Posted by on Wednesday, 21 April, 2010

42-16875340

Azi a trebuit sa-mi petrec vreo doua ore prin biblioteca scolii. Mi-am adus aminte ca, atat inainte de vacanta de primavara, cat si dupa vacanta, in scoala, au fost mai multe activitati ECO, in care s-au implicat atat cadrele didactice cat si elevii de la clasele I pana la cei de a VIII a… Suntem intr-o competitie internationala “Eco-Scoala”, un program pentru managementul mediului si certificarea scolilor care il implementeaza, coordonat la nivel international de Fundatia de Educatie pentru Mediul Inconjurator (FEE). Cu aceasta ocazie s-a realizat si revista programului Eco- Scoala “Aproape de sufletul naturii”, facand parte din proiectul “Din inimi curate pentru o natura curata”. Am intrat si eu in posesia unei astfel de reviste, care mi se pare foarte interesanta, frumos ilustrata cu activitatile elevilor din scoala noastra, povesti, compuneri si poezioare inchinate naturii… Am gasit si ” Calendarul Naturii”, care este foarte incarcat in evenimente. Si daca tocmai a trecut “Luna Padurii” (15 martie- 15 aprilie),”Ziua Mondiala a Apei”(22 martie), “Ziua Mondiala a Meteorologiei”(23 martie), “Ziua Pasarilor”(1 aprilie), in care am plantat pomi, am sadit flori, am curatat parcurile, am facut cuiburi la pasari, iar toate astea sunt ilustrate in aceasta revista, iata ca, maine 22 aprilie este “Ziua Pamantului”. Jumatate din revista cuprinde poezii, compuneri si povesti scrise de elevii scolii. Printre ele am gasit o poveste scrisa de un elev de-al meu, de la clasa a IV a. Si pentru ca, maine este “Ziua Pamantului”, iar povestioara se numeste ” Povestea Pamantului”, o postez si aici.

“POVESTEA PAMANTULUI

Pamantul nostru este minunat. Este scaldat in numeroase raze aurii, nins cu fulgi pufosi de nea, stralucitor de atatea ploi, mangaiat de adierile de vant, admirat de celelalte planete pentru vietatile carora le este casa.

Intr-o zi, prietena sa, Luna, care ii sta alaturi tot timpul, observa ca pe Pamant se starneste o mare zarva. Erau oamenii care se rasculasera fara nici un motiv: aveau toate bogatiile fara sa li se ceara nimic in schimb. Pamantul nu dorea decat sa fie lasat in pace, sa-i fie respectate padurile, animalele, florile si iarba, iar apele sa-i fie pastrate curate.

Fiind ranit adanc, Pamantul incepu sa zaca, iar in haina verde a padurilor au aparut semne de imbolnavire incat pasarile au inceput sa zboare departe cu tipetele lor infricosatoare.

Vazandu-l gemand de durere si revolta, Luna a plecat dupa ajutor. A chemat Ploaia si Soarele ca sa-l ajute sa se vindece si sa arate ca inainte. Ranile Pamantului se inchideau insa foarte greu, pe locul fostelor paduri abia se zarea cate un palc de copaci firavi, apele au inceput sa se limpezeasca, insa nu rasarise nicio floare si nicio pasare nu-si facuse cuib.

Asa a trecut mult timp, poate o mie de ani, si, intr-o dimineata, Luna observa schimbarile mult asteptate: rasarise iarba, pasarelele ciripeau, muntii se acoperisera de brazi, se auzea galopul cailor pe campii, iar oamenii erau fericiti. Pamantul isi vindecase ranile si sufletul si-i iertase, poate, pe cei care i-au facut rau.

De la aceasta intamplare oamenii nu s-au mai razboit cu natura, nu i-au mai provocat rani, ci au trait in armonie, au pretuit si ocrotit Pamantul cu frumusetile si bogatiile lui. Nu au uitat ca este casa lor si de sanatatea lui depinde viata tuturor.”

Buga Bogdan Andrei (Bobi), clasa a.IV.a D- profil inot

… Si inca ceva: „Ziua Pamantului” a fost stabilita in 1970… ne-am nacut in acelasi an ;)

WCnet… o afacere de criza

Posted by on Wednesday, 7 April, 2010

N-am mai scris de multisor…nu ca n-as fi avut ce sau despre ce scrie, dar n-am avut timp, am fost foarte ocupata. Am muncit ceva mai mult decat ar fi fost normal.
Acum sunt in vacanta. A trecut si Pastele si mi s-a deschis pofta de scris, de povestit.
Despre Pasti am mai scris si anul trecut si prefer sa pastrez amintirile de anul trecut, cand eram mai multi la masa, sa pastrez amintirile din copilarie legate de Pasti (vezi aici).
Ca in fiecare an, de Pasti, am fost la tara, la mama mea. Imi place la tara, e liniste si aer curat. O singura problema am, care ma face sa nu stau mai mult de doua zile la tara,  WC-ul.
Anul asta, de “iepuras”, special pentru mine, fratele si cumnatul meu mi-au construit un WC nou, pentru ca sunt “simandicoasa” cand vine vorba de necesitati si pentru ca, parintii mei, au cumparat o casa la tara, iar aceasta nu are canalizare(in tot satul nu exista canalizare), iar WC-ul era vechi, mie nu prea imi tihnea la “locul de odihna”. Cand venea vorba sa raman o zi in plus la tara, incepeam sa fac nazuri din cauza WC-ului. Vechiul WC nu prezenta, pentru mine, siguranta, intimitate si nici igiena necesara, desi era bine intretinut, dar numai gandul ca il folosisera si alte persoane de atata amar de vreme, inafara de cei din familia mea, ma facea sa ma inhib si sa plec acasa. Asa ca s-au hotara sa-mi faca sederea la tara mai placuta… mi-au facut cadou un WC nou, acceptabil pentru mofturile mele, comod si spatios(sunt claustrofoba).
Aceasta va fi mostenirea mea, trebuie sa-mi faca si acte pe el.
Totusi as mai vrea niste imbunatatiri cum ar fi: geam termopan fumuriu, cu vedere la ulita, odorizant pe senzori cu miros de lacramioare (daca se poate). Am fost multumita dupa ce i-am facut proba. Mult mai multumita am fost in ziua de Pasti, pe seara, cand, avand ceva mai multa treaba la noua mea mostenire, mi-am luat si telefonul mobil cu mine, sa ma joc pe el, ca ce altceva as fi putut face intr-o zona unde nu este semnal Vodafone, decat sa te joci pe un telefon mobil… Mare mi-a fost mirarea cand au inceput sa intre mesajele “garla” si sa constat ca, in acel loc, numai in acel loc, aveam semnal full pe vodafone si, culmea, merge si netul pe mobil. Sa tot stai pe buda si sa vorbesti pe messenger. Atunci mi-a venit  idea unei afaceri…sa infiintez un “WCnet”, ca tot suntem in criza si salariul s-a micsorat. Ar fi o afacere rentabila…as inchiria cu ora.
Ma gandeam ca ideea de “WCnet” ar da roade in institutiile publice, banci, finante, administratii financiare…Dotarea toilettelor cu wireless si laptop-uri, ar economisi foarte mult din timpul cetateanului platitor de taxe, ar reduce cozile la ghisee… n-ar mai astepta functionara de la administratia financiara(pe astea am eu boala),  sa se intoarca de la toiletta, dupa o juma de ora… ele ar putea sa opereze/ inregistreze actele din acel loc.

img_0028